IBM PC Model 5150 (1981)


Ο υπολογιστής που προκάλεσε τον «θάνατο» των CP/M computers!!! 

Στις αρχές της δεκαετίας 80, η IBM αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μικροϋπολογιστή (μέχρι αυτήν την στιγμή, η IBM κατασκεύαζε μόνο mini και mainframes υπολογιστές). Πραγματικά δεν ήξεραν και δεν σκέφτηκαν τότε ότι η παραγωγή μικροϋπολογιστών ήταν μια κερδοφόρα "κίνηση". 

Μετά από την αμφιταλάντευση για το ποια θα είναι η CPU (μεταξύ Intel 8086-16 bit και Motorola MC68000), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον Intel 8088 (8 - 16 bit) επεξεργαστή! Σε σχέση με τους δύο άλλους θεωρήθηκε πάρα πολύ ισχυρός!!! Κατόπιν, ήρθαν σε επαφή με την Digital Research (τους δημιουργούς του CP/M) για να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για το νέο υπολογιστή τους. Η DR δεν ενδιαφέρθηκε αφού είχε ήδη καθιερωθεί στους επαγγελματικούς υπολογιστές. Τότε, ρώτησαν μια μικρή επιχείρηση (γνωστή για την γλώσσα της προγραμματισμού BASIC) αν μπορεί να γράψει το λειτουργικό του σύστημα, την Microsoft!

Η Microsoft τότε δεν ήταν σε θέση να φτιάξει από την αρχή ένα λειτουργικό σύστημα, Ο Bill Gates (ιδιοκτήτης της Microsoft) αγόρασε τα δικαιώματα από ένα μικρό OS που είχε φτιάξει μια μικρή επιχείρηση η Seattle Computer Products, το QDOS ("Quick and Dirty Operating System", Γρήγορο και βρώμικο λειτουργικό σύστημα, το όποιο είχε μεγάλη ομοιότητα με το CP/M) όπου έγινε PC-DOS και μετά MS-DOS. Τρία λειτουργικά συστήματα μπορούσαν να τρέξουν στο IBM-PC: PC-DOS, CPM-86 και το UCSD D-PASCAL system. 

Ο αρχικός IBM PC δεν ήταν πολύ "ισχυρός" (και ήταν λιγότερο ισχυρός από τους περισσότερους 8 bit computers της εποχής). Ο αρχικός PC είχε μόνο 16 KB μνήμη RAM και κανέναν οδηγό δισκέτας, χρησιμοποιούσε κασέτα για εγκατάσταση και αποθήκευση προγραμμάτων (οι εντολές για τον χειρισμό των κασετών ήταν παρούσες στο λειτουργικό σύστημα μέχρι το MS-DOS 5!!!). 

Λόγω του ονόματος και της φήμης της IBM, έγινε πρότυπο και η ΙΒΜ καθιερώθηκε στην αγορά επαγγελματικών υπολογιστών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80 (η βιβλιοθήκη λογισμικού ήταν μεγάλη). Πολλά εργοστάσια υπολογιστών κατασκεύασαν συμβατά σε λογισμικό συστήματα με αυτό (με αρκετά μικρότερο κόστος αγοράς), και με όλα τα επόμενα μοντέλα του, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της "επικράτησης" στην αγορά των "ΙΒΜ συμβατών".

Σήμερα, όλα (κατά 99%) είναι "συμβατά" συστήματα PC και τρέχουν κάτω από το MS-DOS (έως το 96 τουλάχιστον) ή τα Windows (στην αρχή, τα Windows ήταν ακριβώς μια γραφική διεπαφή για το MS-DOS "αντιγραφή" από την Apple, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία γιατί και η Apple το είχε "αντιγράψει"...).

Το PC ήταν διαθέσιμο με κάρτα γραφικών CGA ή MDA. Η CGA βασικά ήταν ένας μετατροπέας RCA για σύνδεση στν TV αν δεν ήθελες το CGA monitor. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της "γραμμής" PCs ήταν οι εσωτερικές βάσεις επέκτασης (είχε 5 οκτάμπιτες υποδοχές για κάρτες επέκτασης, αν δεν κάνω λάθος) που μάλλον ήταν το ισχυρότερο όπλο του, έναντι στους Home Computers, όπου οι αλλαγές στο Hardware ήταν σχεδόν αδύνατες (αφού και αυτές που γινόντουσαν, ήταν κατα πολύ ακριβότερες)! 


Ενσωματωμένη γλώσσα: IBM BASIC (Special Microsoft BASIC-80 έκδοση για ROM)
CPU: Intel 8088
Ταχύτητα: 4.77 MHz
CO-PROCESSOR: 8087 math coprocessor (μετά από έξτρα προσθήκη)
RAM: 64 KB (ο αρχικός μόνο 16 KB)
ROM: 64 KB
TEXT MODES: 40 ή 80 χαρακτήρες x 25 γραμμές
GRAPHIC MODES: (με επιλογή) CGA graphic modes : 320 x 200 / 640 x 200
Χρώματα: Μονόχρωμο / 4 έως 8 σε 320 x 200 CGA mode
Ηχος: Tone Generator - built-in speaker
I/O PORTS: Πέντε εσωτερικές 8 bit ISA slots, monitor, Centronics, κασετοφώνου (!)
Ενσωματωμένα MEDIA: Ένα ή δύο 160 KB 5.25'' disk-drives
Λειτουργικό σύστημα: MS-DOS, CP/M-86, USCD Pascal
Περιφερειακά: 5, 10, 20 MB Hard Discs