Sinclair MK-14 (1978)




Ο MK-14 (1978) ήταν ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Sinclair (το 1978 λεγόταν Science of Cambridge γιατί το όνομα Sinclair το χρησιμοποιούσε άλλη εταιρεία).O MK-14 ήταν μια εκπαιδευτική πλακέτα με τιμή £39.95, επεξεργαστή SC/MP 8-bit, RAM 256 bytes, ROM 512 bytes, πληκτρολόγιο τύπου calculator, οθόνη ψηφίων και μερικές I/O ports. Στην πραγματικότητα, ο Clive Sinclair δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης με την ιδέα του προσωπικού υπολογιστή. Το MK-14 πρόγραμμα, το διαχειρίστηκε ο Chris Curry και κατασκευάστηκε από την National Semiconductor. Δεδομένου ότι το σύστημα ήταν πέντε φορές φτηνότερο από τον πιο κοντινό ανταγωνιστή του (το Compukit UK-101) περίπου 20.000 MK-14 πουλήθηκαν στην Αγγλία.
Στην αρχή δεν υπήρχε καμία αποθήκευση έτσι κάθε πρόγραμμα έπρεπε να δακτυλογραφηθεί σε κώδικα μηχανής κάθε φορά!


Ο Chris Curry, πίστευε πολύ περισσότερο από τον Clive Sinclair στο μέλλον των υπολογιστών, άφησε την εταιρεία μέσα στο 1978, ίδρυσε την Acorn Computers μαζί με τον Herman Hauser και κατασκεύασαν τον πρώτο τους computer, τον System 1. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Clive Sinclair αποφάσισε ότι οι υπολογιστές ήταν ένας καλός τρόπος να συγκεντρωθούν χρήματα και άρχισαν ένα νέο πρόγραμμα: έναν πλήρης υπολογιστής για λιγότερο από £100 (βλέπε ZX-80). 

Στο μεταξύ, το MK-14 εμπλουτίστηκε με κάρτες επέκτασης: διεπαφή οδηγού κασετών, θύρα video κειμένου και γραφικών, EPROM (μόνιμη προγραμματίσιμη μνήμη), 128 και 256 bytes RAM επέκταση (συνολικά έφτανε τα 640 bytes). 

Αν το MK-14 δεν είχε προωθηθεί τόσο, ο (θείος) Clive Sinclair πιθανόν δεν θα είχε σκεφτεί τον ZX-80 τόσο σύντομα (και η σκηνή των προσωπικών υπολογιστών θα ήταν πολύ διαφορετική).