Apple I (1976)


Η ιστορία της ανάπτυξης του Apple Ι, έχει γίνει σήμερα ένας "μύθος".
Ο Steve Wozniak, εργαζόταν στην Hewlett-Packard, θέλησε να φτιάξει τον δικό του υπολογιστή.
Δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το επεξεργαστή Intel 8080 (αυτή η CPU ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή).
Θα είχε χρησιμοποιήσει τον Motorola 6800 αλλά ήταν επίσης πάρα πολύ ακριβός.Τελικά αποφάσισε να κατασκευάσει τον υπολογιστή του γύρω από τον MOS 6502 (ο οποίος ήταν συμβατός με τον Motorola 6800).
Ήταν ευκολότερος στην χρήση από τον Altair (ένα χρόνο παλαιότερο μηχάνημα της MITS, φθηνότερο από τα άλλα, χωρίς οθόνη με πολλούς διακόπτες για τον προγραμματισμό) ειδικότερα, to Apple I είχε υποδοχή για πληκτρολόγιο και μπορούσε να συνδεθεί σε τηλεόραση για την απεικόνιση των χαρακτήρων, ενώ το Altair χρησιμοποιούσε λαμπάκια.

Η απεικόνιση ήταν πολύ αργή, μόνο 60 χαρακτήρες το δευτερόλεπτο.

Ο Steve Jobs, που προγραμμάτισε το παιχνίδι "Breakout" για την Atari, ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν τον υπολογιστή. Μαζί δημιούργησαν την Apple και προσπάθησαν να πωλήσουν τον υπολογιστή τους.

Ο Paul Terrell, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υπολογιστών, ενδιαφέρθηκε και αυτός για αυτόν τον υπολογιστή, και πρότεινε να τον πωλούν πλήρως εξοπλισμένο (Ο Apple Ι ήταν «γυμνός», χωρίς οθόνη, χωρίς μετασχηματιστή ρεύματος, χωρίς πληκτρολόγιο, κ.τ.λ.) και με ένα οδηγό κασετών, τον οποίο σχεδίασε ο Wozniak.
Τον πωλούσαν και με τη γλώσσα προγραμματισμού Basic που έγραψαν αμέσως μετά.

Πούλησαν περίπου διακόσιες από αυτές τις μονάδες. Αυτή η μηχανή ήταν τόσο δημοφιλής που ο Jack Tramiel ιδιοκτήτης της Commodore προσφέρθηκε για να αγοράσει την Apple. H Apple ήταν ένας από τους σημαντικούς αγοραστές του MOS 6502 επεξεργαστή και στην Commodore άνηκε η MOS Technologies. Ο Wozniak ζητούσε $15.000 περισσότερα απ’ ότι ο Tramiel πρόσφερε. Το σχέδιο αυτό όμως ναυάγησε.
Η παραγωγή του Apple I σταμάτησε ένα χρόνο μετά, γιατί κατασκευάστηκε ο διάδοχος Apple ΙΙ.

CPU: MOS Technology 6502 στο 1 MHz
RAM: 8 KB
VRAM: 1 KB
ROM: 256 bytes
TEXT MODES: 40 x 24
GRAPHIC MODES: Κανένα
Χρώματα: κανένα
Ηχος: κανένας
I/O PORTS: Monitor, Expansion connector, Keyboard connector, Cassette board connector